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June 2010 
 
TO: WISCONSIN SWIMMING MEMBER CLUBS 
 MEET DIRECTORS 
 
RE: NEW RULES FROM USA SWIMMING 
 
The following information MUST be provided in your meet information before a sanction or an approval can 
be given. 
 
1) The meet announcements for sanctioned or approved competition must include a statement about the 

depth of the water at the start and turn ends of the pool. (202.3.6 and 202.4.14). 
 
 INTERPRETATION OF RULE: 

This provision was added by the 2009 House of Delegates for both sanctioned and approved 
meets and it is effective January 1, 2010.  Although the rule does not specify any exact 
language for including the information in the meet invitation, the recommendation of the Rule & 
Regulations Committee is the following:  “The minimum water depth, measured in accordance 
with Article 103.2.3, is xx feet, xx inches at the start end and xx feet, xx inches at the turn 
end.” 

 
2) Per an email received on June 9th, 2010 from Bruce Stratton, USA Swimming – Under our current rules 

when a swimmer shows up at a meet unaccompanied by a coach, the Meet Host or Referee are 
required to insure the swimmer will be supervised by a USA Swimming member coach.  However, there 
is no requirement or procedure for insuring that the unaccompanied swimmer has been properly 
trained and certified by a USA Swimming member coach to execute a racing start.  The following 
proposed legislation will put the burden of complying with the rule on the swimmer and his parents 
when that swimmer is unaccompanied by his coach.  If passed, this legislation will become effective 
January 1, 2011; however, it is strongly recommended that LSCs immediately begin requiring the 
following statement be included in all meet announcements: 

 
“Any swimmer entered in the meet, unaccompanied by a USA Swimming member coach, must be 
certified by a USA Swimming member coach as being proficient in performing a racing start or must 
start each race from within the water.  It is the responsibility of the swimmer or the swimmer’s legal 
guardian to ensure compliance with this requirement.” 

 
 
Thanks – Jeanne 
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