
BREASTSTROKE INTERPRETATION 
 
SW 7.1 After the start and after each turn, the swimmer may take one arm stroke completely back to the 
legs during which the swimmer may be submerged. A single butterfly kick is permitted during the first 
arm stroke, followed by a breaststroke kick. 
 
Interpretation 
The first arm stroke begins with the separation of the hands.   
 
SW 7.2 From the beginning of the first arm stroke after the start and after each turn, the body shall be on 
the breast.  It is not permitted to roll onto the back at any time.  From the start and throughout the race 
the stroke cycle must be one arm stroke and one leg kick in that order. All movements of the arms shall 
be simultaneous and on the same horizontal plane without alternating movement. 
 
Interpretation 
A pause after the separation of the hands is not a violation of the rule. 
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March 13, 2012 
 
To:       General Chairs 
             Officials Chairs 
             Rules & Regulations Committee 

             Board of Directors, USA Swimming 
             USA Swimming Officials 
             USA Swimming Coach Members

 
From:   Daniel W. McAllen III, Chair, Rules & Regulations Committee 
              
Re:        Interpretation of USA Swimming Rules Article 101.2.3 (breaststroke)    
 
On March 7, 2012, FINA issued an interpretation of the breaststroke rule covering the initiation 
of the arm pull.  Obviously, this interpretation also applies to correctly judging the timing of the 
single butterfly kick which may follow initiation of the arm pull. 
 

 
1. This interpretation is substituted for breaststroke interpretations issued on December 8, 2008 

and April 14, which are hereby expressly revoked. 
2. This interpretation requires “observable separation” to initiate the arm pull.  No other action 

will initiate the arm pull.  
3. This interpretation requires additional separation if the swimmer starts or leaves the wall 

after a turn with the hands already separated. 
 
Should you have any questions regarding the above, please contact me. 

 
 
Daniel W. McAllen III, Chair, USA Swimming Rules & Regulations Committee 

 


